Meer dan zeventig jaar ervaring

Cabines met houten frames

Metagro heeft een lange geschiedenis, zéker als bouwer van cabines. Grondleggers van het bedrijf waren Huibert Bouter en Pieter de Jong, die in 1937 hun eigen wagenmakerij en carrosseriebouwbedrijf startten.

De bouw van cabines was een van hun speerpunten. In de veertiger jaren zette P. de Jong het bedrijf alleen voort. Tot de jaren vijftig werden vrachtwagens van vrijwel alle merken namelijk zonder cabine afgeleverd. De torpedofrontmodellen werden door de fabrikant van een neus voorzien, de frontstuurmodellen werden afgeleverd met alleen een grille met merk en logo.

De firma P. de Jong vervaardigde cabines voor deze vrachtwagens, inclusief de chauffeursstoel en de bijrijdersbank. De frames werden van hout gemaakt, dat bekleed werd met 1 mm dik staalplaat. Later maakten ze plaats voor warmgewalste T- en L-profielen. Het interieur werd daarbij afgewerkt met houten panelen die werden belijmd met stof; het dak werd afgewerkt door doek met ingenaaide baleinen.

 

Gespecialiseerd in cabines, containers en omkastingen

In de jaren vijftig tot zeventig werden bouwmachines, bulldozers en shovels ook zonder cabine afgeleverd. P. de Jong zag hier brood in en begon met de productie van cabines voor bulldozers. Verschillende importeurs werden klant.

Eind jaren tachtig werd het bedrijf voortgezet onder de naam Metaalbouw Groot-Ammers B.V., kortweg Metagro. Metagro specialiseerde zich meer en meer in de bouw van cabines voor specifieke voer-, vaar- en werktuigen. Een groeiend onderdeel werd de bouw van containers en omkastingen. Daarmee heeft Metagro een brede en veelzijdige klantenkring weten op te bouwen.

Een klantenkring die profiteert van meer dan zeventig jaar ervaring.